Om AHT

Rasbeskrivning

En AHT ska vara muskulös och balanserad, utstråla energi, styrka, rörlighet samt viss men inte uttalad elegans. Helhetsintrycket får aldrig vara grovt och kompakt, inte heller tunt, lätt och luftigt. På utställning ska hundarna visas välmusklade samt i god och stram kondition. Korrekta öron och ögon är viktigt för det rätta uttrycket och ryggen ska vara stark och plan även när hunden rör sig. AHT har en bakgrund som råttjägare och gårdsvaktare. Ett avvaktande förhållningssätt gentemot främlingar kan förekomma men det får aldrig ta sig uttryck i aggressivitet eller skygghet. En AHT med korrekt mentalitet är mentalt stabil och kommer bra överens med andra hundar.

Den nakna varianten är i total avsaknad av päls, men har morrhår och ögonbryn. Valparna föds med en gles päls som sen succesivt fälls. Vid ca 8 -12 veckors ålder har valpen fällt all päls för att förbli naken resten av livet. AHT är en liten till medelstor hund med 30,5 - 40,5 cm i mankhöjd. Den ska ge ett rektangulärt intryck utan att vara lång. Vilken storlek man föredrar är helt och hållet en smaksak men i vårt nordiska klimat har de lite större hundarna en fördel med sin större kroppsvolym då de generellt klarar kyla och dåligt väder bättre än de mindre. Pälsade AHT är naturligtvis mer vädertåliga.

Den nakna varianten har en mjuk och känslig hud. Det kan lätt bli små skador i huden vid aktiviteter som vistelse i skog och mark eller lek med andra hundar. Pälsvård är ju inte aktuellt men däremot hudvård. De nakna måste skyddas såväl från stark sol som kallt och blött väder. Där huden är vit/rosa saknar hunden helt pigment och därför är dessa partier extra viktiga att skydda från för mycket sol. Parfymfri solskyddskräm för barn går bra att använda alternativt en tunn tröja - men glöm inte tassar och nos!!! På vintern behöver AHTs kläder, till exempel en vinteroverall. Blir det riktigt kallt eller du ska vara ute en längre tid kan även skor, svansskydd och mössa behövas för att inte förfrysa tassar, öron och svanstippar. Den pälsade varianten är korthårig utan underull. Den fäller i perioder precis som andra korthåriga raser.

En AHT är en terrier med terrierns envishet men kan bäst beskrivas som en "mjuk terrier" men den är inte utan en viss skärpa. Den är social och vill vara nära sin familj. Tidig miljö- och social träning är viktigt och ska vara påbörjat hos uppfödaren. Valpen måste ges tillfälle att vistas i många olika miljöer och träffa många olika människor och hundar, inte minst barn i olika åldrar. Rätt socialiserad och hanterad med en fast men vänlig hand blir den en utmärkt sällskapshund hos en aktiv ägare. En AHT kan som de flesta hundar skälla när främlingar kommer in i bostaden. De flesta har ett tydligt jaktintresse.

En AHT är smart, nyfiken, lättlärd och aktiv. För att må bra behöver den motion och mental stimulans - varje dag. Några koppelpromenader runt kvarterat räcker inte - det är en daglig rutin som varken bidrar med motion eller stimulans. Tillgång till en trädgård är bra men framför allt bekvämt - för Dig som ägare. Alla tänkbara hundaktiviteter kan vara aktuella som agility, lydnad, nosework, weightpulling, lure coursing och utställning. Välj det Du tycker är kul - din AHT kommer att vara överförtjust oavsett vad du väljer att göra tillsammans med den!

Förutom att utställningsträning och deltagande i utställningar är en bra aktivitet så är utställningarnas syfte att utvärdera avelsresultat i förhållande till rasstandarden. Där ges en fingervisning om vilka förbättringar uppfödarna bör fokusera på vad gäller exteriören. Oavsett om man i huvudsak föredrar någon eller några andra aktiviteter är det positivt för rasens utveckling om många hundar visas på utställning - åtminstone en eller ett par gånger.