Pudel

Will-O'-the-Wisp at Feeorin

Min huvudsakliga uppfödning har varit pudel, främst dvärg och toy, som jag födde upp åren 2001-2014.

Efter några års uppehåll tar jag nu upp pudeluppfödningen igen och en kull är planerad till våren e. "Diva", en tik som jag fött upp och som jag nu har möjlighet att använda i avel. Jag hoppas på en fin tik i kullen att behålla för fortsatt avel. I planerna ingår även inköp under 2019 av ytterligare någon tik.

 Feeorin Americana Deluxe "DIVA"

 

Pälsvård

Att äga en pudel innebär att pälsvård måste bli en del av vardagen, oavsett om man vill ha sin pudel nerklippt eller i päls. Är det så att du absolut inte är intresserad av pälsvård så är detta helt OK., men då bör du lämna din pudel till en hundfrisör med jämna mellanrum (minst 4ggr om året)

Rasen fäller inte, vilket är praktiskt, pälsen växer oavbrutet under hela livet.

Utställningsfrisyrerna kräver mycket klippning, borstning och badning men ger också lön för mödan. De frisyrer som är godkända för utställning är olika varianter av lejonklippning samt Toilette-60. Hemmafrisyrerna kräver inte lika mycket arbete och man kan lära sig att göra det själv.

Svenska Pudelklubbens olika avdelningar anordnar Pälsvårdskurser/Klippkurser där man själv kan lära sig allt om Pudelns pälsvård. SPK har även Klipphäften till försäljning där man kan få många tips och råd. Det finns t.ex. lamm- och terrierklippning. Vill man ha en riktigt lättskött hund så kan man kortklippa den helt. Din Pudel kan badas så ofta det behövs. 

Källa: Svenska Pudelklubben 

skötselråd-för-pudel-med-bilder